RSS

Kerajaan Mengharamkan Botol Susu Polikarbonat Bisphenol A...



Salam...

ada tak antara korg ni still minum susu dlm botol??? huhuhuhu... aku rasa takde dah kot, kalo ada mmg buang tebiat btol tu...ok entri ni just nak inform kat korg pasal botol susu yg dah diharamkan oleh kerajaan tp berkuatkuasa 1 Mac 2012.. botol susu yg dimaksudkan ialah botol susu yg mengandungi polikarbonat bisphenol A. Tindakan ni diambil kerajaan sbb sampai skrang still takde bukti saintifik yg mengatakan ia selamat utk digunakan. BPA(Bisphenol Polycarbonate A) merupakan bahan kimia industri yg dicampurkan dlm botol susu ketika pembuatannya utk menjadikannya keras dan lutsinar.(sumber:kosmo)


KHAIRUNNISA Kasnoon, 27 menunjukkan perbezaan botol susu yang diharamkan selepas sidang media pengharaman penjualan botol susu bayi polikarbonat yang mengandungi bisphenol A, di Putrajaya, hari ini. - Foto Izhari Ariffin

BPA boleh menyebabkan gangguan pada sistem hormon dan mengganggu sistem fungsi tubuh.Botol susu polikarbonat bisphenol A bersifat keras dan lutsinar. Ia boleh dikenalpasti berdasarkan kod2 yg terdpt pada botol susu tersebut. contohnya:(sumber: akubiomed.com)

1) Nombor 7
    Pla_7.jpg
2) Nombor 7 dan PC
  Pla_7PC.jpg
3) Nombor 7 dan 'other'
 Pla_7ot.jpg
Selain botol susu BPA ini, terdapat pelabagai lagi botol susu dipasaran yg boleh digunakan oleh ibu bapa utk anak2 mereka. Elakkan dr membeli botol susu BPA, periksa dahulu kod dan kandungan botol susu tersebut sblom membelinya. Dibwh ini ada panduan kod identifikasi plastik.(sumber: akubiomed.com) ciao..salam...

Sistem kod identifikasi plastik








  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

3 comments:

GreenAppleKu.com said...

Follower no. 89, salam perkenalan dari saya. Tq sebab drop komen.

armando_et said...

sama2... :)

❤ inscollection ® said...

assalamualaikum dan salam sejahtera,
maaf mengganggu ruangan anda...

jika berminat dengan barangan tupperware sudi2lah singgah blog kami :

main blog : http://inscollection-on9.blogspot.com/
tupperware blog : http://inscollection-tupperware.blogspot.com/
atau facebook kami : http://www.facebook.com/inscollection.on9

kami juga ada menjual set botol bayi yang dijamin TANPA BPA...
berkualiti dan tahan lama...

jika berminat boleh rujuk blog kami....
terima kasih...

Post a Comment